Herpesvirus
6. marts 2021DTC's Veterinær konsulent om herpesvirus: ”Ingen grund til panik”
Veterinær konsulent i DTC, dyrlæge Peter Fog, mener ikke, der er grund til panik blandt danske hesteejere som følge af den herpesvirus, som har ramt en del heste i Spanien. Han opfordrer dog danske trav- og galophesteejere til at holde et vågent øje med eventuelle sygdomstegn i stalden.
Lige nu har et stort udbrud af herpesvirus ramt rideheste i Valencia i Spanien, heriblandt flere danske konkurrenceheste.
Hestene har vist sig at være smittet med herpesvirus type 1, og flere døjer med neurologiske symptomer. Det betyder, at hestene rammes af lammelser og må stå i seler for at holde sig oprejst – og enkelte afgår sågar ved døden.
Veterinær konsulent i DTC, Peter Fog, har set billederne fra Spanien, og han forklarer, at den vaccination, som mange heste får mod herpesvirus type 1, ikke virker på neurologiske symptomer.
»En hest, der ellers er vaccineret mod eksempelvis virusabort, kan derfor godt blive ramt af lammelser som følge af herpesvirus type 1,« forklarer han.
Hold øje med eventuelle sygdomstegn
Peter Fog mener imidlertid ikke, at der er grund til at lade panikken sprede sig herhjemme, såfremt herpesudbruddet fra Spanien finder vej til Danmark. Men en vis agtpågivenhed er at foretrække.
»Du skal fortsat omgås dine heste med sund fornuft og hele tiden holde øje med eventuelle sygdomstegn,« siger han og fortsætter:
»Både i 2018 og 2019 har vi set udbrud af herpesvirus herhjemme, og det kan vi sagtens komme til at se igen, da der er tale om en ganske smitsom virusvariant, der godt kan flytte sig rundt i Europa. Landets hesteejere bør derfor lige nu være ekstra opmærksomme på hestenes almenbefindende, og ved mistanke om sygdom skal dyrlægen tilkaldes straks,« siger han.
Isolation ved mistanke om herpesvirus
Herpesvirus type 1 forårsager hovedsaglig feber og luftvejslidelser hos ungheste, og det kan også føre til abort hos drægtige hopper. Sygdommen starter oftest som en luftvejsinfektion med feber og hoste. Efter ca. to uger kan der tilstøde lammelser.
Peter Fog forklarer, at virusset primært smitter som dråbeinfektion fra luftvejene ved såvel direkte kontakt fra hest til hest samt indirekte kontakt via tøj, skotøj, trailer, foder og udstyr til heste. Det er primært lidt ældre heste, der rammes af nervøse symptomer på grund af herpesvirus type 1.
»Hvis man som hesteejer får mistanke om, at en eller flere heste i stalden er ramt, skal man derfor straks sørge for at få isoleret stalden for at mindske smitterisikoen. Det betyder også, at personer, der har haft sin gang i stalden, skal undgå at komme i andre stalde,« forklarer han.
Ingen adgang til væddeløbsbaner
I Løbsbestemmelserne § 26 skriver DTC i sidste afsnit, at ”ansvarlig anmelder er ved mistanke om smitsom sygdom pligtig at tilkalde dyrlæge og til at foretage isolation af den/de pågældende heste”.
»Det vil sige, at hvis du opdager sygdomstegn ved din hest, skal du i første omgang holde dig langt væk fra landets væddeløbsbaner. Derefter skal du følge anbefalingerne om at få stalden isoleret og dyrlægen tilkaldt,« siger Peter Fog.
DTC har tidligere i samarbejde med SEGES Heste og Den Danske Dyrlægeforening – Faggruppe Heste udarbejdet anbefalinger til håndtering af herpesvirus type 1. Dem kan du finde på det følgende link - www.trav.dk/nyheder/2018/herpesvirus
Dyrlægeforeningens pjece om herpes hos heste finder du HER